Miljuschka's tips voor de perfecte quiche - Miljuschka (2024)

Ik kan een heleboel redenen bedenken waarom quiche het ultieme go-to gerecht is: het is perfect voor ieder moment van de dag, kan worden gemaakt met een paar eenvoudige ingrediënten in je koelkast en je kunt er eindeloos mee variëren. Het is niet voor niets dat dit gerecht op zoveel menukaarten terug is te vinden.

Persoonlijk zou ik quiche kunnen eten als ontbijt, lunch en diner zonder er ooit genoeg van te krijgen. Maar quiche is ook een bijzonder goed gerecht voor een grote brunch of andere gelegenheid waar veel monden gevoed moeten worden. Je maakt het de dag van tevoren (lees: geen onnodige stress in de keuken), snijdt het vlak voor het opdienen in partjes en deelt dan de borden uit. Piece of cake… ehm, quiche.

Wat is een quiche eigenlijk?

Een quiche is een hartige open taart die zowel koud als warm gegeten kan worden. Hoewel de quiche wordt gezien als een traditioneel Frans gerecht, liggen de oorspronkelijk roots in – jawohl – Duitsland. De meest bekende, is de Quiche Lorraine. Deze bestaat uit een simpele vulling van custard met spek en kaas.

De originele bodem wordt gemaakt van een hartig deeg (oftewel pâte brisée), wat vergelijkbaar is met een bros en hartig zanddeeg, maar tegenwoordig zie je dat dit deeg steeds vaker wordt vervangen door bladerdeeg.

Miljuschka's tips voor de perfecte quiche - Miljuschka (1)

Makkelijker gezegd dan gedaan?

De beste quiche heeft een malse, krokante korst, een zijdezachte, romige custard en kan oneindig mee worden gevarieerd. Omdat ik vind dat iedereen een fool-proof quiche moet kunnen bakken, deel ik hieronder een aantal simpele tips, zodat ook jouw quiche voortaan altijd on fleek is.

Verhouding custard
Voor een zijdezachte en vooral romige custard kun je het beste gelijke hoeveelheden slagroom en volle melk aanhouden. Een goede basis is een verhouding van ongeveer 480 ml vloeistof (slagroom/melk), op 5 eieren en 1 eidooier.

En om stremmen te voorkomen (de meest voorkomende valkuil bij het maken van quiche), kun je twee dingen doen: als eerste kun je een klein beetje bloem door je custard heen mengen en als tweede: afbakken op een lage temperatuur.

De korst blind bakken
Het blind voorbakken van je korst is een absolute must! Dit voorkomt dat je bodem drassig wordt. Bak je korst gedurende zeven minuten blind voor op 180 graden (bovenop de totale baktijd). En nee, je hoeft hiervoor helemaal geen speciale bakbonen o.i.d. in huis te halen (mag wel natuurlijk). Elke vorm van rauwe gedroogde bonen will do the job.

Seal the deal
Nadat je de bodem blind hebt gebakken, is het verstandig om je bodem in te kwasten met geklust ei. Hierdoor creëer je een waterdichte barrière die je bodem beschermt tegen het vocht van je vulling. Hoe je dit doet? Heel simpel: smeer je blindgebakken korst in met een dun laagje opgeklopt ei (mag het hele ei, of alleen het eiwit) en bak deze vervolgens nog zo’n drie tot vijf minuten, voordat je de vulling toevoegt.

Miljuschka's tips voor de perfecte quiche - Miljuschka (2)

Klop je eieren op
Silky. Smooth. Custard. Hier hoef ik verder niks aan toe te voegen lijkt mij.

Kook je groenten
Groenten hebben doorgaans meer tijd nodig om te garen dan je custard, dus fruit uien, stoom asperges, etc. altijd voordat je ze aan je custard toevoegt. Je wilt tenslotte dat ieder hapje van je quiche perfect gaar is.

Vermijd té natte vullingen
Alles waar té voor staat is nooit goed. Hetzelfde geld voor de vulling van je quiche. Sommige groenten, zoals tomaten of rauwe courgette, hebben een hoog watergehalte en maken je quiche drassig. Mijn tip is dan ook om groenten zoals champignons of aubergines ALTIJD eerst te grillen voordat je ze aan je eiermengsel toevoegt. Het grillen onttrekt het vocht en – bonus – geeft de groenten meer smaak.

Ben niet bang om te experimenteren
Quiche is hét perfecte gerecht om restjes in de koelkast mee op te maken, of om te experimenteren met nieuwe smaakcombinaties. Denk bijvoorbeeld eens aan:

– Spek, gekarameliseerde ui en gruyère (ok, dit is een klassieke smaakcombinatie, maar wel superlekker)
– Asperges en krab
– Courgette, tijm en cheddar
– Oesterzwam en sjalotten

Gebruik verse kruiden in plaats van gedroogde
Kleine moeite, groot verschil. Trust me!

Kies de juiste bakvorm
Het komt misschien als een verrassing, maar een taartvorm is NIET de ideale bakvorm voor een quiche. Gebruik liever een diepe (5cm) springvorm bekleed met bakpapier. Dit zorgt ervoor dat je custard mooi glad blijft en verkleint de kans dat je quiche te gaar wordt.

Low and slow
Bij de meeste quiche recepten moet je de oven voorverwarmen op 180 of 200 graden. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om quiche iets langer op een iets lagere temperatuur (rond de 170 graden) te bakken. Je maakt tenslotte een quiche en niet een soufflé. De exacte baktijd is altijd moeilijk vast te stellen, dit hangt af van de afmetingen van de springvorm, maar ook iedere oven werkt weer net even anders. Een goede regel is dat je de vulling wilt laten stollen, maar er in het midden nog lichte beweging zit. De custard gaart nadat je de quiche uit de oven hebt gehaald nog door.

Cool it
Ik weet dat het moeilijk is om de verleiding te weerstaan om meteen aan te vallen, maar de quiche zal beter smaken als je deze eerst laat afkoelen.

Miljuschka's tips voor de perfecte quiche - Miljuschka (3)

Miljuschka's tips voor de perfecte quiche - Miljuschka (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 5528

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.